Personaje principale: Papillon (Charlie Hunnam) si Dega (Rami Malek)
Regizor: Michael Noer
Durata: 133 min
Lansare in Romania: 18.01.2019
Casa de distributie: Vertical Entertainment

Ironia sortii face ca Papillon e o carte foarte vizibila in biblioteca mamei mele, dar cumva intotdeauna au avut prioritate alte carti. Ce pierdere! Asa ca nu descoperisem pana acum povestea adevarata a lui Henri Charriere, zis si Papillon din cauza tatuajului cu fluture de pe piept, un francez pe care soarta a incercat sa-l rapuna fara menajamente dar careia el i-a venit de hac. Vezi filmul si pregateste-te zdravan de suferinta, multa emotie si suspans.

Papilon

Papillon calca pe coada un mafiot din Marsilia, motiv pentru care ii este inscenata o crima iar el ajunge in Guyana Franceza, incarcerat intr-o inchisoare cu conditii mizerabile.

Cheia evadarii sale pare sa fie Dega, un prizonier bogat pe care promite sa-l apere de pericole, cu pretul unei sume bunicele pe care Papillon intentioneaza s-o dea ca mita.

Impresie generala – pe cat de dur, pe atat de emotionant

Cand am iesit de la film, desi ametita de atata violenta si emotie, am exclamat cu convingere ca asta e cel mai bun film al inceputului de an. Ce-i drept, suntem inca in ianuarie asa ca lista e scurta, dar senzatia cu care termini Papillon este apasatoare si de lunga durata, genul de impresie care te determina sa vorbesti despre film tot weekend-ul tuturor persoanelor pe care le intalnesti. Genul de impresie care te determina sa-l recomanzi cu convingere.

Filmul este interzis copiilor sub 15 ani, asa ca te poti prinde ca are toata gama de violenta la care te poti gandi: ghilotina, tortura, batai, injunghiere si infometare. Papillon e cat se poate de dur, insa duritatea asta este integrata in scenariu intr-un mod mult mai motivat si mai natural decat obisnuieste Tarantino, de pilda.

De altfel, asta am remarcat: povestea este spusa atat de bine, suspansul si firul narativ sunt dozate atat de echilibrat, ca nu simti cele 2 ore. Nu exista timpi morti, exista doar interpretarile magnifice ale celor 2 personaje principale, interpretate de Rami Malek si Charlie Hunnam. Mi s-a parut ca intre ei a fost o chimie incredibila si ca modul atat de diferentiat si bine ales in care si-au construit personajele contribuie semnificativ la atractia magnetica a peliculei.

Si scenografia si costumele au fost grozave, ba chiar scenele din inchisoare au fost filmate in Muntenegru, acolo unde sederea s-a amanat de la cateva zile la 2 luni, din cauza vremii ce transforma toata scena intr-o baltoaca.

In final, de parca n-ar fi deja evident, o sa iti recomand cu caldura sa vezi filmul, echipat cu servetele si masca de dormit, pentru scenele mega violente. E unul dintre peliculele ce merita bifate si nu doar pentru ca Rami Malek e un favorit al publicului, de curand.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.