• Personaje principale: Wade (Tye Sheridan) si Samantha (Olivia Cooke)
  • Regizor: Steven Spielberg
  • Durata: 139 minute
  • Casa de distributie: Vertical
  • Lansare in Romania: 30.03.2018

Noi comunicam cu Hollywood-ul prin bani, adica in functie de succesul unui film in box office, el va fi reutilizat in referinte viitoare, apeland la nostalgia noastra si la acel sentiment de apartenenta care te gadila de fiecare data cand recunosti un personaj.  Cam asa cum m-a gadilat pe mine cand am redescoperit universul lui Stephen King in filmul momentului, Ready Player One.

Filmul e plin de „oua de Paste”, ceea ce ar putea sa-l pozitioneze ca un film de sezon (lesinandu-i de ras pe geeks), dar de fapt nominalizand cu aceasta expresie pentru coinnaiseurs referinte pop culture, atat cinefile, cat si din jocuri video. Chiar si logo-ul filmului te incurajeaza sa gasesti primul „ou de Paste”, transformand fontul intr-un labirint ce culmineaza cu oul ascuns in interiorul literei „O” din „One”.

Ready Player One

Ca sa-ti dai seama de nivelul de ironie din pelicula, numele Ready Player One este un inside joke la sintagma celebra din jocurile video clasice, in conditiile in care jocul VR central al filmului se desfasoara in anul 2045, cand este adus la un nivel incredibil, din punct de vedere senzorial .

Wade este un paria al acestor vremuri, locuind intr-un fel de favela cu matusa si cu concubinul abuziv al acesteia. Se refugiaza, insa, in jocul care a inrobit deja o mare parte din populatia Pamantului, si exceleaza sub pseudonimul Parzival. Previzibil, intra intr-o competitie periculoasa a carei miza este sa gaseasca niste chei care-l vor conduce spre „Oul de Paste” ascuns de creatorul jocului, recent decedat, si care il va face proprietarul universului virtual OASIS.

Pe drum, se indragosteste (cam brusc, daca ar fi sa-l luam la bani marunti) de Art3mis, o jucatoare care dedica participarea ei in competitie anihilarii unei organizatii malefice, IOI, care i-a ucis tatal. O intreaga echipa de personaje pestrite li se alatura, in incercarea de a gasi oul primii, completand politically correct gama rasiala a peliculei Ready Player One.

Impresie generala – ca sa tin tonul referintelor, probabil cel mai bun film din lume (din 2018)

Stilul caracteristic al lui Spielberg e usor de recunoscut in cursele care-ti scot ochii din orbite, imbogatite cu niste efecte musai de vazut la IMAX. De altfel, Spielberg este mentionat de mai multe ori si in cartea scrisa de Ernest Cline, care a stat la baza peliculei, insa regizorul a declarat in interviuri ca si-a scos propriile referinte din film. Nu chiar toate, costumul lui Wade este inspirat de cel din Back to the Future, regizat de Spielberg in 1985.

Spielberg a fost alegerea finala pentru Ready Player One, dintr-o lista din care au facut parte si Christopher Nolan, Robert Zemeckis, Matthew Vaughn, Peter Jackson si Edgar Wright. Chiar si asa, el insusi marturiseste ca a fost al treilea cel mai greu film pe care l-a facut vreodata dupa Falci si Salvati Soldatul Ryan. Se vede, cred ca e cea mai echilibrata imbinare dintre CGI si realitate pe care am vazut-o in ultimul timp.

Efectele vizuale sunt atat de bine gandite si implementate, incat ajungi sa tanjesti dupa ele mult dupa terminarea filmului, si cred eu ca salile de jocuri VR vor sti sa profite de sevrajul creat de film. Singurul lucru pe care as avea de reprosat e ca multe scene sunt mai degraba explicative, dandu-ti putin impresia ca esti un elev care sta in banca si i se explica la tabla cum s-a intamplat o anume treaba.

Subtilitatea explicatiilor este insa compensata in „ouale de Paste”, care sunt 70 la numar (informatie aflata din articolul lui Malaezu) si nu sunt toate foarte evidente. Probabil cea mai vizibila este trimiterea la The Shining al lui Stephen King si ecranizat de Stanley Kubrick, de-a dreptul magnetica prin autenticitatea ei.

Alte referinte (spoiler alert) sunt asociate cu:

  • Chucky – ce vine si taie pe frontul de lupta;
  • Star Trek – scena cu cosciugul creatorului lui OASIS;
  • Hello Kitty – chiar cand Parzival exploreaza OASIS;
  • Superman – in scena cand Art3mis ii ofera ochelarii lui Parzival;
  • Mortal Kombat – dragonii care pazeau oul de paste aduc a dragonii in primele editii ale celebrului joc;

In concluzie, chiar daca pare ca am spus deja tot ce se putea despre filmul asta grozav, crede-ma ca tot o sa te surprinda, atunci cand il vezi. Pentru ca TREBUIE sa-l vezi.

Comments

comments

2 thoughts on “Ready Player One – ar putea fi un film de Paste, dar mai degraba e unul fantastic pentru cine cunoaste”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.