Regizori:  Dan Dinu, Cosmin Dumitrache
Casa de distributie: Transilvania Film
Durata: 123 minute
Lansare in Romania: 17.09.2021

Exista multe Romanii salbatice: una dominata de marlania si salbaticia din trafic, alta creionata de lipsa de omenie si salbaticia unor oameni rupti de empatie prin saracie si lipsa de speranta, o Romanie salbaticita printr-o frenezie maligna a valorilor “romanesti”, dar si adevarata Romania Salbatica, aceea a animalelor ce traiesc in habitatul in continua schimbare de pe teritoriul tarii noastre. Iar despre ultima, Dan Dinu si Cosmin Dumitrache au realizat un documentar fascinant, inceput in 2018.

Romania Salbatica

In mai mult de 2 ore, un pariu destul de riscant pentru un film documentar, Romania Salbatica te trece rabdator prin regiunile tarii si ti le prezinta in detaliu, printr-un stil narativ de-a dreptul savuros. Cu 400 de ore in spate, colectia de cadre naturale e un mix intre ASMR si TeleEnciclopedie, mai ales ca vocea calda a lui Adrian Titieni pare facuta pentru acest stil.

Stil gingas, realitati necezurate 

De la pasarile din Delta la felinele din munti, Romania Salbatica atinge un nivel de detaliu impresionant. Nu doar la nivel de informatie, dar si la nivel vizual (include cadre rare cu un ras si un lup), la nivel muzical (sunetele care n-au reusit sa fie trase la fata locului au fost masterizate in studio, iar fundalul sonor e asociat cu foclorul romanesc) sau la nivel de scenariu (un joc captivant de cuvinte si imagini ce te tine aproape nu doar cu trupul, dar si cu mintea).

Mi-a placut mult si finalul (nu se considera spoiler, nu?): indemnul de a privi Romania Salbatica in ochi pentru a intelege cu adevarat importanta ei, asociat cu cadre portret ale celor mai importante (si dragalase) animale din padurile montane si din Delta. Un final care impacteaza si devine memorabil. Cel putin pentru mine.

De mentionat e ca nu totul e lapte si miere in acest documentar, iar imaginile triste nu sunt cauzate doar de mana omului. A fost dificil sa urmaresc cadrele insistente ale unor pui de soimi care se canibalizeaza in lupta pentru supravietuire, dar inteleg nevoia de a include asta intr-un scenariu dedicat naturii, intr-un documentar intitulat Romania Salbatica.

Echipa a tinut sa mentioneze ca documentarul lansat la TIFF nu s-a vrut a fi un manifest eco, dar daca dupa finalizarea lui, spectatorii raman cu o viziune comuna asupra protejarii naturii, atunci misiunea a fost indeplinita.

Daca vrei sa afli mai multe, Romania Salbatica este disponibila la cinema din 17 septembrie. Iar eu te invit cu caldura sa iei loc in fata unui ecran mare, sa te bucuri de peisaje si de animale si sa privesti Romania Salbatica in ochi, la cinema si apoi in natura. Dar la cat mai putine intalniri cu ursul!

Vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.