• Personaje principale: Barney (Jack Dylan Grazer) si Ron (Zach Galifianakis)
  • Regizor: Sarah Smith 
  • Casa de distributie: Cineforum
  • Durata: 106 minute
  • Lansare in Romania: 22.10.2021

Mi-era dor de un desen animat suficient de inocent incat sa-l recomanzi si prietenilor cu copii, dar cu glume subtile si inspirate, cat sa simti ca-ti faci si tu o bucurie, daca mergi fara una bucata minor. Si uite asa am dat de Ron’s gone wrong, povestea unui pusti de 11 ani, un mic paria al scolii sale, si a unui robot complet diferit de ceea ce ar fi trebuit sa fie, dar deloc complexat de aceasta deosebire. 

Un mix sensibil, cu momente educative, cu mult umor de calitate, cu o actiune crescendo bine dozata si cu o poveste in spate la fel de interesanta. Este o productie facuta in pandemie si regizata de o debutanta, care de altfel a fost si co-fondatoarea casei de productie si co-scenarista – Sarah Smith.

Ron’s gone wrong

Barney este un copil foarte singur, crescut de un tata ce munceste toata ziua si de o bunica inca aliniata obiceiurilor rusesti cu care a crescut. Chiar daca atunci cand erau la gradinita, era prieten cu Rich si Savannah, cei mai populari copii din scoala, acum lucrurile stau diferit. El nu mai bifeaza criteriile de coolness, asa ca este dat la o parte de copiii care vor sa se remarce prin expunere ostentativa. Nu-l ajuta nici faptul ca nu are un B-Bot, noua frenezie in materie de tehnologie, un robot marketat ca “prietenul din cutie” si un must-have pentru orice elev popular.

Cand tatal sau ii ofera un astfel de cadou de ziua lui, Barney crede ca viata i se va schimba radical. Si are dreptate. Dar nu in sensul in care spera. Ron, B-Bot-ul lui Barney, se dovedeste a fi un robot fara nicio limita de control, care-i dovedeste insa ca prietenia este mai mult decat o legatura intre doua fiinte trase la indigo.

Iar de aici se naste o intreaga serie de aventuri, ce are ca mesaj central ca, in incercarea sa de a-l invata pe Ron sa-i fie prieten, el este cel care invata cum sa fii un prieten adevarat.

Impresie generala – mi-a placut la nebunie

Pentru mine, animatiile trebuie sa fie pline de caldura, sa aiba un umor excelent, sa aiba o poveste care sa curga natural si sa includa cateva personaje dragalase, care sa-si merite cativa “aww”. Ron’s gone wrong le bifeaza cu succes: este plin de empatie si are un ton pozitiv, glumele sunt diversificate, adaptate personajelor si bine introdus in momentele-cheie, povestea te prinde si nu te mai lasa, iar capra bunicii inspira o colectie de interjectii.

Cu riscul unui mic spoiler, am apreciat faptul ca villain-ul initial se indreapta pe parcurs, iar la final ti-e chiar simpatic. Dar ce te face sa te indragostesti de Ron’s gone wrong este mesajul incluziunii sociale – oamenii vor ajunge sa te iubeasca asa diferit cum esti. Iar robotul Ron ii demonstreaza asta lui Barney. Pe langa aceasta declaratie de prietenie, mi s-a parut profund si extrem de realist un alt aspect – cei mai populari copii din scoala erau, de fapt, la fel de singuri ca si Barney. Pentru ca like-urile si follow-urile nu tin locul unei prietenii reale.

Un alt aspect pe care n-ai cum sa-l pierzi din vedere este asemanarea B-Bot-ului cu serviciile Facebook – robotul este menit sa iti aduca prieteni, sa adune like-uri, sa dea share, sa te faca popular. Dar in acelasi timp e si un colectionar de date personale si un potential instrument de manipulare. Ah, am mentionat ca pe unul dintre fondatori il cheama Mark?

In final, n-as putea decat sa spun ca nu vad vreo categorie care sa nu poata vedea aceasta animatie extraordinara, asa ca fuguta la cinema si vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.