• Personaje principale: Jordan (Regina Hall/Marsai Martin) si April (Issa Rae)
  • Regizor: Tina Gordon Chism
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 109 minute
  • Lansare in Romania: 12 aprilie 2019

Nu stiu daca se numeste discriminare pozitiva, dar cand vine vorba de comedii, sunt mai atrasa de cele cu oameni de culoare decat de cele cu albi. Mi se par pur si simplu delicioase. Sefa a intrat la apa e varianta romaneasca a titlului Little, dat celei mai recente comedii cu Regina Hall. Cum a fost? Cam asa:

Sefa a intrat la apa

Micuta Jordan este umilita frecvent de colegii ei de scoala, ceea ce o determina sa devina un adult dur si la fel de batjocoritor. Pana cand, intr-o zi, se trezeste din nou in corpul elevei cu dificultati de integrare si se vede nevoita sa faca lucrurile diferit.

Impresie generala – un nou copil-minune

Nu-mi amintesc de vreun film in care un copil sa tina pe umeri toata actiunea filmului si s-o faca foarte bine, de la Dakota Fanning incoace. Dar uite-o pe Marsai Martin, la doar 14 ani, jucand mai credibil decat un adult, cu un farmec si o forta extraordinare. Am adorat-o.

Ca orice comedie cu oameni de culoare, am apreciat swag-ul, glumele legate de ego, atmosfera de cartier si dialogurile picante. Cu toate acestea, mi s-a parut mai mult un film pentru copii: actiunea este descrisa destul de pueril. Intrigile par doar sa bifeze niste mesaje, fara a dezvolta foarte mult subiectele. Dar daca-l iei ca atare, nu ai cum sa te superi pe el. Nu te lasa Marsai.

O alta observatie, pe care am remarcat-o in ultimul timp la cel putin inca 2 filme ce ruleaza in cinema, este mania producatorilor de a fi politically correct: daca exista un grup, acel grup trebuie sa fie cat mai diversificat din punct de vedere rasial si social. Acum o saptamana vedeam un grup cu un hispanic gras, o fetita de culoare, un baietel asiatic si un copil cu handicap. Sefa a intrat la apa nu se abate de la aceasta tendinta: grupul de copii cuprinde o asiatica, un copil de culoare si un copil alb. Roscat, deci si el tot minoritate. E chiar amuzant, mai ales pentru Romania, unde genul asta de griji ajunge umor de situatie.

Ca sa revin la punctele forte, trebuie sa mentionez ca, vizual, Sefa a intrat la apa e o comoara. Mi-a placut foarte mult atat partea de costume (uneori ma intrebam daca nu cumva ma uitam la Diavolul se imbraca de la Prada, varianta afro), cat si scenografia. Cred ca cei mai tari decoratori au lucrat la biroul lui Jordan si casa lui April. Decorurile vorbesc atat de mult despre personaje si sunt atat de expresive si de atragatoare, ca-mi vine sa comand si eu 2 bucati la final de film.

Mi-a placut mesajul actual al filmului: adesea victima devine agresor si mi se pare ca modul direct, uneori chiar transant, al comunitatii afro de a livra mesajele e foarte cool. De altfel, e intotdeauna o placere sa o revad pe Regina Hall, versatila si autentica in orice rol. Sper ca ai vazut comedia Girls Trip, cu ea.

Cu siguranta as recomanda aceasta comedie pentru o seara linistita de familie. In sala de vizionare, chiar era un copil cuminte care se mai auzea chicotind la unele scene, asa ca ar putea fi o alegere buna.

Comments

comments

One thought on “Sefa a intrat la apa – comedia cu un nou copil-minune”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.