• Personaje principale: Adelaide (Lupita Nyong’o) si Gabe (Winston Duke)
  • Regizor: Jordan Peele
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 119 minute
  • Lansare in Romania: 22 martie 2019

“Noi”, un cuvânt atât de scurt pentru un film atât de…complex.

Încă o dată Peele mă lasă fără cuvinte, mă sperie, mă derutează, mă păcălește și, pe deasupra, reușește să mă și amuze.

Da, da, chiar așa! Printre toate scenele teribile și pline de suspans, m-am trezit râzând de-abinelea, alături de o sală întreagă. Este poate pentru prima dată când merg la un film horror- comedy. Horrmedy. Corror. Vă voi lăsa pe voi să decideți.

Us

Adelaide Wilson se întoarce cu familia ei în casa de pe plajă unde a crescut. Acolo se întâlneşte cu ceea ce nu şi-ar fi imaginat vreodată: 4 străini cu măşti, veniţi să-i atace.

Însă adevăratul mister se ascunde în spatele măştilor lor.

Impresie generala – imprevizibil

Plotul din Us: Îmbârligat și dubios – cum era de așteptat. De la început până la sfârșit am încercat, și am eșuat, în a-mi da seama cum au început lucrurile, cum s-a ajuns aici, de ce, cum, cine? Lucruri păreau că nu se leagă și totul este doar un scenariu de groază mediocru, unde se petrec crime fără motiv și în final toată lumea moare. Ei bine, m-am înșelat amarnic. Mă enerva și mă incita totodată faptul că nu puteam să ghicesc de la început sfârșitul. Doar am văzut o groză de filme de groaza. Cum să nu ghicesc eu clișeele scenariale?

Personajele sunt puține, bine conturate și, aș îndrăzni să spun, clonate. Dar, pentru a nu strica atmosfera misterioasă, vă voi lăsa să descoperiți în sala de cinema. Șiți voi, sala aceea mare și întunecată, unde sunetul te înconjoară din toate părțile și nu știți de unde vă va împunge în următorul moment nebănuit. Sala unde personajelor, oameni normali și drăguți, așa ca voi, li se întâmplă lucruri aparent nedrepte, oribile, traumatizante. Sala unde alte personaje, conduse de o mânie aparent nejustificată, comit fapte atroce pentru a-și lua locul în lumina reflectoarelor.

Și cumva, tot în această sală a lumii întunecate a thriller-ului, Peele reușește să vă scoată din teroare și să vă facă să chicotiți sau chiar să râdeți, stânjeniți, atât de comicul de situație din film cât și de comicul de situație în care v-ați trezit, fără să vă fi înhămat la așa ceva. Cine vine la filme horror ca să se distreze? Doar cei cărora le este prea frică să se lase purtați într-o lume neagră și necunoscută, vă zic eu!

Pe lângă această disconcordanță de gen din Us, o altă temă interesant de urmărit este conflictul  de personalitate dintre personajele feminine, atât principale cât și cele secundare. Toate intră într-un conflict de personalitate, de putere și de supraviețuire, care vă va da fiori, vă va înspăimânta și vă va convinge de autenticitatea originii lor.

După părerea mea, este un film care merită văzut, atât pentru a ieși din propria noastră realitate, cât și pentru a satisface curiozitatea legată de surprizele pe care Peele ni le-a pregătit și ni le-a servit atât de original împachetate.

Vizionare…”plăcută”!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.