- Personaje principale: Nick (Tom Cruise) si Ahmanet (Sophia Boutella)
- Regizor: Alex Kurtzman
- Casa de distributie: Ro Image 2000
- Durata: 114 minute
- Lansare in Romania: 9 iunie 2017
Voi incepe printr-o marturisire: am o adevarata slabiciune pentru Tom Cruise. Cred ca este o pasiune care a s-a aprins pe cand a jucat in Minority Report si de atunci am urmarit cu sufletul la gura toate filmele in care a mai jucat. Asadar, acest review este posibil sa fie putin…subiectiv.
Acestea fiind zise, sa incepem!
Tom Cruise calare! Atat! Filmul incepe bine, eu sunt convinsa ca o sa fie bun, el e in forma perfecta pentru varsta lui (si pentru varsta tinerilor care nu au forma lui), vantul bate, armele trag la foc continuu, actiune, nisip, dune, ruine, el este in continuare in stare perfecta.
Prea subiectiv punctul de vedere? Sorry! Sa mai incercam o data.
The mummy
Alex Kurtzman (regizorul, pentru cine nu a cautat inca pe imdb.com), este un tip pasionat de sci-fi, paranormal, mistery si horror, la fel ca subsemnata de altfel. Asadar, s-a gandit monseur ca ar fi bine sa combine miturile egiptene cu doua-trei dialoguri funny, cu o atmosfera de sfarsitul lumii, femei frumoase, barbati foarte bine antrenati si zombi!
Pai ce poate transforma orice film intr-unul de groaza, daca nu zombi. OK, nu chiar zombi. Daca ati putea sa va imaginati o combinatie intre the Walking Dead si Underworld, cam astia ar fi.
Deja v-am indus in eroare, s-ar putea sa strambati din nas, dar hai sa o luam mai sistematic, pentru ca mie mi-a placut The Mummy si nu vreau sa-l ratati din cauza zompirilor.
Impresie generala – e cu Tom Cruise si e suficient, dar nu doar asta-l face special
Ce mi-a placut:
Actorii (a se citi Tom Cruise)
Desi este un subiect sci-fi, actorii iau scenariul in serios si dau viata unor personaje fantastice din cartile de mituri si basme. Aici ma refer in special la Russell Crowe si Sofia Boutella, care au avut fiecare de interpretat rol dublu, greu si fascinant.
Efectele: Ca de secolul XXI, amanunte bine puse la punct, coordonare perfecta intre lumea creata virtual si lumea reala.
Elementele surpriza: am avut parte de cel putin doua surpize placute in The Mummy! Una este personajul interpretat de Russell Crowe si inca una este finalul (despre care voi mai aminti la final). Dar mai multe amanunte nu va pot da! Cred ca au fost niste elemente bine gandite, care sa dea dare si piper filmului si sa-l deosebeasca de productia stereotipica hollywoodiana.
Ce a lasat de dorit:
Relatia dintre personaje: Cred cu tarie ca nimeni din lumea asta nu isi sacrifica viata pentru cineva pe care abia l-a cunoscut si cu care nici macar nu se intelege prea bine. O mica modificare in scenariu ar fi facut relatii intre personaje ceva mai adanci, cu implicatii mai mari, care sa justifice anumite actiuni si decizii luate de acestea.
Umorul: Mai nou se poarta umorul de dialog sau situatie in filmele serioase, doar asa ca sa mai inveseleasca atmosfera. Personal, acest gen de umor nu mi se pare ca s-a potrivit manusa nici cu Tom Cruise si nici cu filmul. Impresia pe care mi-a dat-o este ca au facut o strutocamila intre mistery/horror si parody, ceea ce cam nepotrivit in acest context. Daca la Scary Movie umorul primeaza, in Mumia povestea dramatica si actiunea ar trebui sa dea stabileasca genul filmului, iar scenariul sa-l sustina.
Zompirii: Oricat de mult imi plac zombii si vampirii, o combinatie intre cele doua specii naste o creatura fara vointa proprie, mai mult moarta (si descompusa) decat vie, dar in schimb foarte agila si puternica. Cred ca puteau gasi ceva mai interesant sau original, data fiind vasta mitologie egipteana.
Cum nimic nu este perfect, daca ar fi sa fac o medie a lucrurilor care mi-au placut si cele care mai puteau fi imbunatatie, eu zic ca este un film ok, cu actiune si tot ce ii trebuie ca sa te faca curios sa ii vezi finalul.
Ah, da! Sa nu uit! Finalul!
Pana in ultimele 10 minute ale filmului, am trait cu impresie ca stiu perfect ce o sa se intample in The Mummy, iar curiozitatea mea va ramane nesfatisfacuta (curiozitate pe care s-ar putea sa o aveti si voi cand vedeti filumul). Ei bine, m-am inselat. Ultimele minute ale filmului sunt imprevizibile, tensionate si clar fac loc pentru o a doua mumie. Abia astept sa vad cu ce ne mai uimeste Alex Kurtzman data viitoare! Pana atunci vizionare placuta!