• Personaje principale: Pamela (Alina Serban) si Bruno (Tom Vermeir)
  • Regizor: Marta Bergman
  • Casa de distributie: microFILM
  • Durata: 121 minute
  • Lansare in Romania: 02.11.2018

Inainte sa ajung la evenimentul prin care Alina Serban si-a sarbatorit cei 10 ani de activitate in aceasta lume frumoasa a cinematografiei, nu ma asteptam la povestile frumoase pe care aceasta le-a impartasit cu noi, pe langa cele doua filme pe care le-am vizionat.

Actrita Alina Serban ne-a permis sa ne apropiem de ea si sa descoperim omul din spatele fiecarui personaj pe care l-a jucat. Ne-a ajutat sa vedem peste personajele ei, dar ne-a aratat si cum povestile lor se leaga foarte bine de motivatia ei de a-si depasi limitele care i se impun.

Bilet de iertare

Evenimentul a inceput cu un first cut al scurtmetrajului Bilet de iertare, cu care Alina Serban isi face debutul regizoral. Suntem transpusi intr-o alta perioada de timp, iar povestea se concentreaza asupra sclaviei romilor, in speta a unui tanar ce vom afla ca are doua mame: una biologica, care l-a nascut si care este slujnica in aceeasi casa ca si fiul ei, dar si o alta, care a acceptat ca sotul pe care l-a idolatrizat atat de mult timp a facut o greseala. Maria, personajului Alinei Serban, doreste sa treaca peste conditia ei si vrea sa aiba o viata normala, la fel ca si a celorlalte persoane, insa este dispusa sa-si sacrifice aceasta libertate pentru a-si salva copilul de la aceasta viata de robie.

Singura la nunta mea

Filmul care a urmat ne-a adus in prezent, acolo unde o cunoastem pe Pamela, o tanara dintr-un sat de langa Bucuresti. Satula de viata saraca pe care o duce, aceasta incearca sa-si schimbe conditia si un prim pas in realizarea acestui lucru este sa se inscrie la o agentie de matrimoniale, unde spera sa gaseasca un francez, deoarece in conceptia ei, doar ei stiu cum sa iubeasca. Astfel, il intalneste pe Bruno, la care vine in Belgia. Insa, pe masura ce timpul trece, aceasta isi da seama ca viata de acolo nu este cea pe care credea ca o va avea.

Impresie generala – banii n-aduc fericirea si uneori nici o intretin

In ambele filme mi-a placut cel mai mult faptul ca ambele femei au incercat sa-si intreaca conditia. Atat Maria, cat si Pamela sunt niste personaje care mi s-au parut destul de bine conturate, ambele ambitioase sa lupte pentru ele si copiii lor. Spre deosebire de scurtmetraj, personajul Pamela a avut o poveste dezvoltata, din care a fost usor de inteles de ce se comporta intr-un mod sau altul. Mi-as fi dorit sa vad din partea lor ceva mai multa ambitie in unele momente cheie ale filmelor, insa a fost experienta frumoasa si asa.

Ambele filme au prezentat o problema pe care nu o vezi abordata in multe filme. Desi in scurtmetraj a fost prezentat poate un strop din cum erau tratati rromii, in lungmetraj descoperim realitatea din zilele noastre, care mi s-a parut ca este destul de bine conturata in film. A fost un lucru la care nu ma asteptam, dar mi-a placut sa vad cum este prezentata aceasta parte a societatii noastre si as prefera sa o vad mai des abordata in filmele romanesti, cel putin.

As fi vrut sa vad mai mult din scurtmetraj, dar fiind un first cut, sunt curioasa sa vad cum o sa fie produsul final. In ceea ce priveste lungmetrajul, mi s-a parut ca a fost destul de lung, incarcat de foarte multe intamplari din viata Pamelei, dar asta nu reprezinta tocmai un lucru rau. Mi se pare ca desi au fost multe lucruri care s-au intamplat, filmul s-a terminat acolo unde trebuie si si-a prezentat in mare cam toate lucrurile pe care ar trebui sa le tragi ca si invataturi poate din actiunile Pamelei.

Acestea fiind spuse, consider ca ambele filme au foarte bune si subiectul abordat a fost unul nou pentru mine, cel putin pentru filme. Astept cu nerabdare sa vad si Gipsy Queen, un alt film in care Alina Serban a jucat in rol principal.

Dar pana apare el, mergeti la film, e unul dintre cele mai faine filme romanesti, mai ales daca v-am facut curiosi. Atat scurtmetrajul, cat si lungmetrajul pot fi urmarite duminica, 17 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie sau la Cinema Elvire Popesco luni, 18 noiembrie, tot de la ora 19:00, cu rezervare in prealabil la amandoua.

Articol realizat de Teo

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.