• Personaje principale: Kevin (James McAvoy) si Casey (Anya Taylor-Joy)
  • Regizor:  Night Shyamalan
  • Casa de distributie: Ro Image
  • Durata: 116 minute

James McAvoy („de unde l-oi sti?” „aaa, tanarul profesor Xavier) face un rol de milioane in SPLIT (ei, nu chiar, dar de 23 tot face), interpretandu-l pe Kevin, cu ale sale 23 de personalitati si una in dezvoltare. Kevin este un barbat care, determinat de traumele din copilarie, a ajuns sa-si divida constiinta in nu mai putin de 23 de personalitati, tinute in frau de psihologul Dr. Fletcher. Daca hai sa-ti povestesc pe larg despre micutul Hedwig, autoritara Patricia si control freak-ul Dennis, cateva dintre personalitatile jucate de James McAvoy (care, a propos, nu e la primul rol cu personalitati multiple – Flith din 2013).

SPLIT

Kevin a reusit timp de 10 ani sa-si tina cele 23 de personalitati in frau, in timp ce psihologul Fletcher il consiliaza si incearca sa dovedeasca stiintific autenticitatea tuturor celor 23 de personalitati distincte. Dar totul o ia (si mai) razna atunci cand cele 3 personalitati patologice ale lui Kevin ies la lumina (Hedwig, Patricia, Dennis) si preiau controlul, determinandu-l pe Kevin sa rapeasca 3 adolescente in filmul SPLIT. De ce? Pentru ca ele urmau sa fie sacrificiul uman dedicat Fiarei, cea de-a 24-a personalitate, aflata in dezvoltare. Cum si de ce reuseste Casey, adolescenta antisociala, sa scape, uite o poveste tesuta cu mult, mult suspans, inspiratie si inteligenta.

Impresie generala – genial, genial, genial, genial, genial …(x 23)

Suspansul dus la extrem in care Shyalaman (este regizorul din spatele celui de-al 6-lea simt/Unbreakable/Semne) reuseste sa cuprinda SPLIT este sustinut de interpretarea extraordinara a lui James McAvoy care pare autentic si ca Barry, si ca Dennis, si ca Patricia, si ca Hedwig, si ca originalul Kevin, dar mai ales ca Fiara.

Modul cum regizorul imbina planurile narative (copilaria lui Casey, sedintele terapeutice ale lui Kevin si episodul rapirii) aduc o dinamica care fac filmul de nerefuzat, reusind sa pastreze cireasa de pe tort (confruntarea finala dintre Casey si Fiara) destul de imprevizibila si foarte tensionata (desi ai crede ca dupa aproape 2 ore de tensiune cumplita, nu mai ai puterea sa te incordezi). Nu degeaba Shyamalan a declarat ca acest film a fost cea mai mare provocare din cariera sa!

Sunt, insa, si cateva chichite care se pierd in firul logic (spoiler!):

  • E o scena in SPLIT in care Dr. Fletcher scrie pe o hartie cum poti domoli Fiara, cea de-a 24-a personalitate a lui Kevin, insa ea nu foloseste metoda atunci cand este atacata; de ce?! (compania mea atenta, multumesc pentru observatie)
  • E o alta scena in care Hedwig se schimba de haine cu viteza luminii pentru a deveni Dennis, cum a reusit asa rapid?!

Din culise

  • James McAvoy si-a rupt mana in timpul filmarilor dar nu a spus nimic si a continuat sa filmeze timp de 2 zile, pana a ajuns la spital;
  • Hedwig ii spune lui Casey ca asculta un CD cu Kanye West iar replica face parte dintr-un ping-pong de referiri dintre Kanye West (care intr-o piesa mentioneaza filmul Unbreakable al lui Shyalaman) si regizor
  • Bruce Willis isi interpreteaza rolul din Unbreakable, la finalul filmului SPLIT

O asemenea minunatie de film, care a scorat cea mai profitabila lansare din 2017 de pana acum, apare din 27 ianuarie si la noi. Dar ia SPLIT cu calmante, mama, ca e hardcore!

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.