• Personaje principale: Sully (Tom Hanks) si Lorraine (Laura Linney)
  • Regizor: Clint Eastwood
  • Casa de distributie: Freeman Entertainment
  • Durata: 96 minute
  • Lansare in Romania: 9 septembrie

Tom Hanks este, pentru mine, garantul calitatii unui film. E ca ciocolata: in orice combinatie, nu te dezamageste niciodata!  Iar Sully este, asa cum m-am asteptat, un film exceptional, o ocazie de a te scufunda intr-un rau de sentimente intense.

Singura problema: cum face omul asta, ca-n fiecare film, joaca rolul unui calator al carui voiaj nu se termina bine?

Sully

Sully este filmul biografic ce relateaza evenimentul aviatic din ianuarie 2009, cand pilotul Chesley Sullenberger a reusit sa salveze cei 155 de oameni de la bordul unei aeronave in plina cadere.  In cele 208 secunde pe care le-a avut la dispozitie, Sully (Tom Hanks) si copilotul Jeff Skiles (Aaron Eckhart) au aterizat pe raul Hudson, manevra cu o sansa infima de a se dovedi de succes.

Evenimentul a atras atentia intregii lumi iar ceea ce a reusit pilotul a fost un miracol: niciun pasager nu a suferit mai mult decat rani minore.

Filmul povesteste intr-un mod emotional episodul caderii, insa totul s-ar fi putut termina in vreo 20 de minute daca accentul din filmul Sully nu ar fi cazut pe cumulul de stari contrastante prin care trece eroul: mandria de a fi salvat intreg echipajul si toti pasagerii, socul caderii si al unei manevre unice in istorie prin reusita sa, indoiala de a fi luat sau nu decizia corecta in momentul declinului si furia de a fi supus unei anchete menite sa-l scoata vinovat de prabusirea avionului in rau.

Din culise

Ceea ce apreciez cel mai mult la filmele cu Tom Hanks este accentul psihologic atat de pronuntat in fiecare dintre peliculele lui (nu degeaba a castigat Oscarul consecutiv pentru Cel mai bun actor dupa Philadelphia si Forrest Gump). Leah Rozen spunea mai demult ca tot succesul unui film in care jucase (Philadephia) i se datorase lui Tom Hanks pentru ca stie sa joace un personaj si nu un sfant.

De fapt, este detaliul ce-l atrage si pe actor sa accepte rolurile. Dupa 6 ani de foc continuu pe platourile de filmare, Tom Hanks a fost cooptat chiar in timpul terminarii unei alte productii. Sansele ca acesta sa accepte nu ar fi fost mari, daca Clint Eastwood, regizorul lui Sully, nu ar fi dedicat pelicula introspectiei si empatiei.

Iar ca productia sa fie autentica precum este de emotionala, au fost cooptati oamenii care au asistat la neobisnuitul eveniment din 2009: participantii echipei de salvare. Majoritatea scenelor au fost filmate chiar in locurile unde au avut loc evenimentele reale.

Adevaratul Sully a fost incantat de interpretarea lui Tom Hanks si perspectiva regizorala a lui Clint Eastwood. Regizorul chiar a avut, in tinerete, un accident aviatic, in timpul armatei, din care a scapat inotand in raul in care cazuse avionul militar iar experienta lui aviatica i-a ajutat pe actori sa-si intre mai zdravan in rol.

Sotia adevaratului Sully a fost surprinsa de asemanarea fizica. Atunci cand i-a vazut impreuna, i-a spus sotului ei ca are mustata la fel ca a lui Tom Hanks. Apoi a chicotit si s-a corectat singura: Tom Hanks are mustata la fel ca Sully.

Pentru Tom Hanks, este deja o traditie sa joace intr-un rol in care trebuie sa depaseasca obstacolele unei calatorii ratate. Dupa A Hologram for the King, Captain Phillips, Cast Away sau The Terminal, cea mai potrivita concluzie mi se pare: nu calatori niciodata cu el!

Vizionare placuta!

Sully apare pe 9 septembrie in Romania si este distribuit de Freeman Entertainment. Must see!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.