- Personaje principale: Benni (Helena Zengel), Micha (Albrecht Schuch)
- Regizor: Nora Fingscheidt
- Casa de distributie: Bad Unicorn
- Durata: 121 minute
- Lansare in Romania: 06.12.2019
Am venit la Cinema City destul de entuziasmata ca pot vedea si altceva in afara filmelor Hollywoodiene ce au impanzit industria cinematografica. Vazand trailer-ul inainte, imi creasem deja in minte o imagine de asamblu asupra filmului si deja ma asteptam la cu totul altceva fata de ce a prezentat System Crasher.
Ceva poate mai usor de digerat, ceva mai simplu, insa cu siguranta un film de la care aveam asteptari ca probabil ma va face sa privesc altfel anumite lucruri dupa ce am sa-l vizionez. Eram deja curioasa sa vad in ce fel este Benni – personajul principal – un adevarat copil problema si din trailer deja ma asteptam sa vad ca este vorba despre un copil incapatanat, care vrea doar sa atraga atentia unor adulti mult prea ocupati de viata si grijile lor cotidiene.
System Crasher – Copilul Problema
Benni este o fetita de noua ani ce ajunge sa fie la mana unui sistem care incearca sa ajute, insa ajunge sa fie depasit de nevoile speciale ale fetitei. Cu niste tulburari destul de grave, Benni devine un copil-problema involuntar, care pare sa puna in dificultate nu doar sistemul, dar si pe propria mama, care adesea alege sa o abandoneze.
Mutata dintr-un loc in altul, fara un sprijin constant, Benni devine un copil al nimanui, care pare ca tanjeste nu dupa grija necesara de care un bolnav are nevoie, ci mai degraba dupa un parinte, dupa acea dragoste de care are nevoie un copil. In amalgamul de oameni care incearca totusi sa-i fie alturi, Benni ajunge sa-l cunoasca pe Micha, care, fara sa-si dea seama, ajunge sa aiba un rol crucial in viata fetitei. Daca pentru o perioada pare ca lucrurile incep sa devina cat de cat normale, boala lui Benni ajunge sa-i aduca la realitatea crunta in care fetita pare ca este mai degraba captiva.
Impresie generala – Povestea nespusa a multor oameni
Am ramas mai mult decat impresionata de System Crasher si nu pot decat sa am cuvinte de lauda pentru el. Tinand cont ca abordeaza aceeasi tema ca si Joker, cea a unei persoane cu o boala mintala, care pare sa nu fie inteleasa de nimeni, prinsa intr-un sistem paralizat, care nu o poate ajuta cu adevarat, pot spune ca filmul acesta a portretizat cu mult mai bine lupta pe care o astfel de persoana o duce. A fost mult mai dramatic, mai dur si mult mai real decat ma asteptam, insa dincolo de povestea trista a personajului, mi-a placut extraordinar de mult modul in care a fost prezentat totul. Mi s-a parut ca nu s-a exagerat deloc, ca povestea a avut dozajul ei de drama potrivit pentru a prezenta o astfel de intamplare.
Cel mai mult mi-a placut interpretarea Helenei, care mi se pare o actrita exceptionala pentru varsta ei. Mi s-a parut ca a intrat perfect in pielea personajului ei, ca Benni e mai mult decat un personaj, ci o adevarata persoana. Desi filmul trateaza un subiect dur, de care ne ferim sa vorbim, consider ca prestatia Helenei a mers chiar mai departe si ca a combinat extrem de bine viata de copil cu modul in care a suferit din cauza bolii ei. In plus, desi de multe ori a lasat impresia ca vedem un adult, mi s-a parut ca a punctat foarte bine si momentele in care o priveam pe Benni din ipostaza de copil.
Per total mi s-a parut un film care isi merita toate laudele si care merita vazut. Este cu siguranta unul dintre cele mai bunepe care le-am vazut in ultima vreme si per total, mi s-a parut unul cu o actiune inghegata. Desi a fost lung si s-a concentrat foarte mult pe prezent, mi-ar fi placut totusi sa vad ceva mai mult si din trecutul lui Benni, sa aflu toata povestea ei cap-coada, nu doar cateva fasii.
Acest film este si propunerea Germaniei la Oscar.
Articol realizat de Teo