• Personaje principale: Michael (Christian Bell) si Mark (Steve Carell)
  • Regizor: Adam McKay
  • Casa de distributie: Ro Image
  • Durata: 130 minute
  • Lansare in Romania: 19 ianuarie

Nu stiu daca stiti metoda de invatare „Omlette du fromage” patentata de Dexter, dar eu am de gand sa reiau filmul The Big Short, sa-l pun sub perna, conectat la castile din urechile mele, si sper, ca de dimineata, sa stiu toti termenii tehnici si teoriile enuntate, pe care n-am reusit sa le diger, la vizionare.

In alta ordine de idei, The Big Short e filmul la care ar trebui sa mearga toti romanii. Toti. E genul acela de film despre realitati pe care oamenii prefera sa le ascunda sub telecomanda, in timp ce butoneaza intre reality show-uri si tutoriale de gatit. Dar e genul de infotainment spre care mi-as dori sa tinda Romania, in lupta sa de-a elimina din grilele tv emisiunile cu Maruta si cu Capatos.

Asa ca, va rog, oameni care vor o Romanie mai culta si mai conectata la realitatea pragmatica care ne izbeste-n mecla in timp ce vorbim despre fundul unei asistente TV, veniti si vizionati filmul asta si dati-l mai departe, poate mai dezghetam vreun neuron sau deschidem calea spre schimbarea gusturilor.

The Big Short

The Big Short este filmul regizat de Adam Mckay intr-un mod pe cat de amuzant, pe atat de informativ. Caracterizat ca o comedie financiara, cu accente biografice si elemente dramatice, abordeaza tema crizei din 2008. O face intr-un mod tehnic, dar intermediat de oameni fara cunostinte economice ( Margot Robbie, Selena Gomez si un bucatar celebru), asa ca o sa simti o durere acuta de minte, dar asta n-o sa diminueze cu nimic placerea de a-l viziona.

The Big Short e povestea unor vizionari economici care au prevazut, au profitat si au luptat cu criza mondiala din 2008. Si cu toate ca toata sala stia unde o sa ajunga relatarea, jur pe-o obligatiune AAA ( o sa vedeti voi ce-i aia) ca nu m-a parasit suspansul si nici nu m-a lasat placerea de-a fi in fata unui astfel de film, pana la final.

Scena mea preferata

Filmul chiar e dedicat publicului larg, caci, pe cat posibil, termenii grozav de dificili sunt explicati de persoane care n-au nicio treaba cu economia. Cum ar fi Selena Gomez, protagonista scenei mele preferate:

 

Exista vreun punct slab in filmul asta?

Marisa Tomei e foarte slaba ( a se citi „slabanoaga”) pentru varsta ei, ceea ce e putin frustrant, considerand tendinta de ingrasare care face ochi in jurul varstei de 30.

Glumesc. Singura chichita, caci filmul asta e prea tare ca sa spun ca are puncte slabe, ar fi dificultatea termenilor. Caci da, tre’ sa vii odihnit, atent si cu-n dictionar economic in mana. Eu una nu m-am prezentat asa si recunosc, cu mana pe Brad Pitt ( I wish), ca m-am ales doar cu jumatate de film inteles.

De ce mi-a placut atat de mult

  1. E o poveste reala ( si asta o stie fiecare muritor, pe propria piele) asa ca prezentarea jucurilor de culise iti ofera o imagine de ansamblu unei experiente personale, pana la urma. Aici poti sa vezi si adevaratele chipuri ale personajelor, comparate cu actorii din pelicula.
  2. Are 5 nominalizari la Oscar, printre care Cel mai bun film, si incepe cu dreptul pentru ca deja a castigat premiul Asociatiei producatorilor de la Hollywood, distinctie asociata cu prevestirea Oscarulului.
  3. E foarte bine document iar asta mi-a confirmat vrajitorul cifrelor si al bursei, pe care l-am luat special cu mine la vizionare, ca sa-mi traduca si sa imi dea un bobarnac in cap, atunci cand miroase a creier incins. Nu doar informatia economica e acurata, dar Christian Bale i-a purtat hainele personjului pe care il interpreteaza, din realitate. Ba mai mult, producatorii au propus ca personajele sa fie „indulcite”, insa regizorul si co-scenaristul Adam McKay a dorit sa ofere autenticitate si a argumentat ca „eroii, sunt de obicei, niste nesimtiti.”
  4. Distributia e una de zile mari (Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carell, Ryan Gosling) iar actorii joaca extrem de bine, cu toate ca personajul lui Christian Bale nu imparte nicio scena cu actorii mari. Personal, cel mai mult am apreciat jocul actoricesc al lui Steve Carell, pe care de acum incolo am sa-l urmaresc mai atenta.

Daca s-a transmis entuziasmul, afla ca The Big Short e distribuit de Ro Image si ca va aparea in cinema din 29 ianuarie. Vizionare placuta!

Comments

comments

One thought on “The Big Short – incearca sa-l intelegi sau mori incercand”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.