• Personaje principale: Vaiana/Moana si Maui
  • Regizor: Ron Clements, John Musker, Don Hall, Chris Williamsz
  • Casa de distributie: Forum Film Romania
  • Durata: 103 minute

Vaiana e o animatie groava…exceptand faptul ca i-au schimbat numele original (Moana), o decizie pe filiera franceza, pentru ca „Vaiana” ar insemna „apa/ocean” in multe limbi din Polinezia. As fi adorat s-o vad in varianta cu subtitrare, cu vocea inconfundabila a lui The Rock, dar am fost surprinsa de cat de expresive au fost si vocile care au dublat in romana. O veche prejudecata conform careia adultii nu au ce cauta la filme dublate s-a estompat…

Vaiana

Vaiana este fiica sefului de trib din Motunui (te rog, citeste cu diacritice, localitatea asta are un nume delicios) si, ca o adevarata adolescenta, viseaza sa plece in aventuri nepermise. Precum o calatorie dincolo de recif, unde Oceanul Pacific a inghitit oameni si vase, deopotriva.

Evident, ai ei nu vor sa-i permita, cu toate ca resursele insulei sunt pe duca si bunica Vaianei ii dezvaluie ca erau neam de nomazi. Dar oceanul o alege ca mesager pe Vaiana iar rolul ei este sa-l aduca pe barca pe semi-zeul Maui, cel care a furat inima unei insule, si sa il determine s-o puna la loc, pentru ca natura sa-si revina.

Aventurile nemaipomenite ale celor doua personaje sunt o raza de soare intr-o zi de saptamana corporatista si metaforele vizuale, precum si dialogurile carpicioase, se dovedesc a fi la fel de proaspete atat in perceptia celor mici, cat si a adultilor. Eu, cel putin, am fost fascinata!

Impresie generala – lasa-te dus de val de aceasta animatie, merita

Ah, si am uitat sa spun o treaba esentiala: Vaiana este musical. Un musical dublat interesant, dar care merita auzit in varianta originala, pe care publicul de ieri a descoperit-o la final, in generic.

Adunand o gramada de legende polineziene si principiile oamenilor din Oceania, anume ca este obligatoriu in croirea identitatii unui polinezian sa navigheze oceanul, Vaiana exploreaza psihologia bastinasilor insulari, cu maiestrie si delicatete.

Nici macar in vacantele noastre de tolanit la soare, pe-o insula pe care o poti rosti doar daca ti-ai spart un dinte, nu poti capta atata empatie pentru localnici cat aduni intr-o ora si jumatate de urmarit animatia.

Personajele sunt bine ancorate in caracteristicile lor principale – Vaiana e neinfricata si aventuroasa iar Maui e narcisist si conformist – insa sunt un deliciu si celelalte personaje, mai ales cocosul Heihei, care determina o mare parte din umorul animatiei.

Fantasticul inspirat din legendele locale impreuna cu realitatea zonei fac din Vaiana un must-see in aceasta perioada, mai ales ca apare pe 25 noiembrie si e un cadou grozav pentru orice prichindel sau adult.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.