• Personaje principale: Valerian (Dane DeHaan) si Laureline (Cara Delavigne)
  • Regizor: Luc Besson
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 137 minute
  • Lansare in Romania: 21 iunie 2017

Iata ca s-a lansat si Valerian si Orasul celor o mie de planete, cel mai scump film produs vreodata in Franta (cu buget de aprox. 200 milioane euro). Dar nu-ti face griji, industria filmului nu spala banii cu borduri si panselute, asa ca vei regasi fiecare banut investit in imagini spectaculoase, de-a dreptul halucinante, care aduc subtil a cel de-Al 5-lea Element, si nu intamplator, pentru ca regizor a fost tot Luc Besson. Un deliciu vizual!

Valerian si Orasul celor o mie de planete

Valerian si Laureline sunt agenti federali a caror misiune este sa apere un comandant ce cade pe mainile unor extraterestri efeminati si pasnici, parca scosi din Avatar. Cei doi eroi extrem de tineri pentru functiile lor cunosc o multime dintre cele 200 de specii de extraterestri (documentati de Luc Besson in 600 de pagini de descrieri) in drumul lor, dintre care unul cu puteri cameleonice, interpretat de nimeni alta decat Rihanna.

La sfarsit, intr-o scena 1 la 1 cu finalurile din animatia Scooby-Doo, Valerian si Laureline rezuma povestea, dezvaluindu-si siesi si spectatorilor ce se intamplase, de fapt, cu comandantul si extraterestrii. Filmul nu exclude scena cliseistica de final in care personajul lui Cara Grumpy Cat Delavigne cedeaza in fata partenerului ei si se combina (ooops, spoiler).

Impresie generala – un festin al culorilor, efectelor si al imaginatiei

Lansat in 2017, la aniversarea a 50 de ani a povestilor cu Valerian si Laureline, filmul se bazeaza pe prima poveste tradusa in engleza.

Cu siguranta, Valerian si Orasul celor o mie de planete este un film de imagine si unul extrem de reusit. Fata de 188 de efecte speciale din Al 5-lea Element, noua productie a lui Luc Besson are 2734 de interventii in post productie. Fiecare detaliu contribuie la realizarea unui univers SF cum rar ti-a fost dat sa vezi.

Cu toate astea, maiestria filmului nu se datoreaza exclusiv viziunii regizorului si-a echipei lui de imagine, ci si povestii pe care se bazeaza , Valerian si Laureline, o serie franceza de comics, din care s-a inspirat si Al 5-lea Element.

Alegerea limbii engleze si a actorilor vorbitori nativi a avut la baza dorinta lui Luc Besson de a largi audienta filmului iar eu cred ca a fost o decizie inteleapta, in ciuda faptului ca si acum imi vine sa arunc cu ceva in Cara Delavigne, pentru ca este varianta umana a lui Grumpy Cat. Daca si-au dorit pe cineva cu poker face si ifose de atotstiutoare, au cautat bine printre modelele ce defileaza cu o expresie de parca tocmai le-ai varsat cafeaua.

In schimb, Rihanna mi s-a parut o papusica simpatica, cu un rol foarte bine integrat in poveste, si interpretat natural. Nu ma pot abtine sa nu fac o comparatie cu rolul lui Ed Sheeran in Game of Thrones care, in comparatie cu secventele Rihannei in Valerian si Orasul celor o mie de planete, a parut exclusiv de umplutura, doar cu scopul aparitiei lui.

Si coloana sonora s-a remarcat, mai ales ca primele 2 trailere ale filmului au avut pe fundal o piesa Beatles. Un debut cinematografic, pentru ca e prima data cand Paul McCartney permite unui regizor sa foloseasca una din piesele lor in reclama unui film.

Tot ce mai pot adauga e ca daca nu iti pui asteptarile in scenariu si-n replicile adolescentine ale personajelor, ci-n calitatea si ideile fascinante ce stau la baza imaginilor, vei iesi incantat de la film, fermecat de pelicula ce poate ca este, pana acum, cea mai desavarsita productie vizuala a sezonului.

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.