Personaje principale: Dick Cheney (Christian Bale) si Lynne (Amy Adams)
Regizor: Adam McKay
Durata: 132 min
Lansare in Romania: 22.02.2019
Casa de distributieCineForum

Christian Bale e tipul ala slabut, dragut si cu roluri pozitive…sau nu. In Vice, el il joaca pe Dick Cheney, politicianul care a schimbat culisele conducerii lumii si a contribuit la haosul global care ne afecteaza pe toti astazi. Si fir-ar sa fie, il joaca atat de bine, ca doar printr-o minune ecranul de la Cinema City a scapat necrapat de spectatori.

Vice

Biografia lui Dick Cheney incepe cu momentul 9/11, cel mai crucial moment din cariera politicianului, declansatorul noii ordini mondiale. Apoi scenariul face un salt in tineretea politicianului si incepe sa contureze ascensiunea acestuia in politica, determinat de ambitioasa sa sotie, Lynne.

Impresie generala – nisat, foarte detaliat, socant

Intreaga abordare a filmului Vice mi-a adus aminte de The Big Short, in care Christian Bale a fost de asemenea prezent si a facut echipa tot cu regizorul McKay. De altfel, colaborarea lor l-a convins pe regizor ca actorul ar fi unica optiune pentru rolul lui Chney.

Cu 8 nominalizari la Oscar, Vice cu siguranta merita premii pentru protagonist, care a marturisit ca rolul lui Cheney a fost cel pentru care s-a pregatit cel mai mult in cariera sa. In afara faptului ca Bale s-a ingrasat serios, a studiat politicile lui Cheney si gesturile sale, el s-a documentat si asupra bolilor de inima, marea problema a politicianului. Acest lucru l-a salvat practic pe regizorul McKay, care a suferit un infarct in timpul post-productiei.

Chiar daca filmul e socant ca informatii, cel mai mult am apreciat ironia povestitorului, care-si va revela identitatea abia cu vreo 10 minute inainte de incheierea filmului. De altfel, parodia este prezenta si in mijlocul peliculei, cand pentru cateva secunde ti se da impresia ca Vice s-a terminat.

Stilul detaliat istoric, cu o multime de amanunte economice, politice, strategice si cu accent pe culisele puterii imbraca naratiunea intr-un aer de documentar, din care vei iesi cu gura cascata, socat de informatiile primite.

Consecintele deciziilor lui Dick Chaney afecteaza o lume intreaga. Dar chiar si asa, trebuie sa te avertizez ca nu e genul de film pe care sa-l sorbi cu usurinta. Informatiile si perspectiva ironica a regizorului eclipseaza firul narativ asa ca pelicula iti poate parea greoaie si plata, fara un ritm crescendo, daca nu cunosti evenimentele la care se face referire in Vice (eu acolo m-am pozitionat, recunosc).

Cu siguranta, pentru a putea fi apreciat la adevarata lui valoare, trebuie privit cu ochii cunoscatorului. Vice e un film nisat, nu pentru marele public. Daca te simti pregatit insa sa te intalnesti cu Christian Bale in rolul lui Dick Cheney, s-ar putea sa faci cunostinta cu un film multipremiat de Academia Americana de Film. Vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.