• Personaje principale: Judy (Ginnifer Goodwin) si Bogo (Idris Elba)
 • Regizor: Rich Moore, Jares Bush, Byron Howard
 • Casa de distributie: CineForum
 • Durata: 108 minute
 • Lansare in Romania: 4 martie

Zootopia sau Zootropolis, pe denumirea romaneasca, este cea mai recenta animatie Disney-Pixar, care inglobeaza in cea mai lunga poveste Disney de la 1940 incoace, esenta lumii moderne. Si ca sa stirbesc nitel snobismul frazei pompoase anterioare, am sa lamuresc: Zootropolis vorbeste despre discriminare. In toate formele ei.

 

Zootropolis

Zootropolis este o fabula moderna, in care oamenii sunt inlocuiti cu animale, pentru a replica mai putin dur o societate viciata, unde unii sunt caini si altii catei. Discriminarea in floare, de care visatoarea iepuroaica provinciala Judy se izbeste cu capatana, se ingroasa pe zi ce trece, osciland intre discriminare pozitiva si negativa, dar intotdeauna in doze grasane, asa cum se obisnuieste in orasele mari.

In mijlocul acestei lumi conturate de escrocherie si inegalitate, Judy trebuie sa descopere ce sta in spatele unei disparitii. In ajutorul ei, vine si vulpoiul Nick, un personaj cu ceva bagaje la mansarda. Iar noi descoperim o cantitate impresionanta de umor bun, trimiteri subtile si nu prea spre filme sau situatii reale si cateva voci formidabile, dintre care cea mai savuroasa a Shakirei.

Scena mea preferata

Face trimitere tot la discriminare, la comunitatile (dez)integrate din orasele mixte.

Cand Judy se prezinta la receptia Politiei din Zootropolis, receptionerul grasan si superficial, personificand un stereotip cunoscut, ii spune ca e un iepuras dragalas. Judy se repede sa-l corecteze ca nu e politically correct sa spuna „dragalas”, acesta fiind un cuvant pe care doar iepurii intre ei il pot folosi. Am izbucnit in ras!

Ce a scartait

Comparatia dintre oameni si animale e uneori fizic exagerata. Spre exemplu, un iepure traieste cam 12-15 ani. Ei bine, la inceputul povestii, Judy e prezentata tanar adult, la 15 ani de la o scena din copilarie, 15 ani intr-o unitate egala pentru iepuri, vulpi, soareci, oi si animale care, in mod normal, au o durata de viata diferita.

Daca aeasta analogie perfecta cu omul, ignorand caracteristicile animalelor, s-ar fi mentinut pe parcursul animatiei, poate ca ar fi fost ok. Dar unul dintre momentele-cheie ale filmului mentioneaza tocmai salbaticia biologica a animalelor, un element autentic, chiar daca e prezentat tot ca un simbol al anumitor caractere umane.

Hmm, nu stiu daca reusesc sa-mi clarific ideea, dar e ceva imputit la logica scenariului…

Ce a fost grozav

De departe, Zootropolis e una dintre animatiile mele preferate.

 • Personajele sunt conturate conform unor stereotipuri fix ca sa livreze mesaje despre societatea bolnava in care traim.
 • Vizual, totul e dulceee, un kilogram de dulceee!
 • Vocile sunt convingatoare si expresive, ba chiar iti dai seama din voce care-i pradator si care-i prada, atat de bine si-au facut treaba.
 • Iar aluziile sunt completate si de trimiteri la filme, precum Nasul.

Ce sa mai, e un film grozav si pentru adulti si pentru copii.

Detalii din culise

 • In Big Hero 6, apare un poster cu Zootropolis;
 • Initial, povestea avea sa-l prezinte ca personaj principal pe vulpoiul Nick, insa prin noiembrie 2014, echipa a decis sa faca switch cu Judy;
 • Modul in care vulpoiul Nick Wilde a fost desenat a avut ca inspiratie primara personajul Robin Hood;
 • Alan Tudyk ii imprumuta vocea personajului Duke Weaseltown in Zootropolis, dar tot acelasi actor l-a interpretat pe Duke of Wesleton ( pronuntat adesea gresit Weasel Town) in Frozen;

Vizionare placuta

Animatia asta e musai de vazut, cu sau fara copilul din dotare. Merge s-o vezi si cu-o nevastuica. Doar vizioneaz-o. Din 4 martie, distribuit de CineForum.

Comments

comments

One thought on “Zootropolis – poveste actualizata: IEPURELE pacalit de vulpe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.